reszta z dzielenia
igła: Ustal dla jakich wartości parametru m wielomian W(x) = x3 + 4m*x2 − 11x − 11 jest podzielny
przez dwumian x+1.
Przyjęłam założenia, że reszta z dzielenia, która jest równa W(a) musi być równa 0.
Zatem:
a = −1
R = W(−1) = 0
Podstawiłam −1 do obliczeń i ostateczny wynik wyszedł mi na końcu 4m = 7. Nie mam pojęcia co z
tym zrobić; być może pod drodze gdzieś się pomyliłam. Odpowiedź na pytanie to m = √2 lub m =
− √2.
Mógłby mi ktoś pomóc?
25 lis 20:41
igła: Przepraszam. Odpowiedź to m = 1. Źle spojrzałam.
25 lis 20:44
igła: Nieważne, nie było pytania.
25 lis 20:47