calki
adrianna: calka ... ∫(1/sinx) dx
czy ktos moze wytlumaczyc mi krok po kroku jak to zrobic? jaka metoda najlepiej czy
podstawianie czy jakies inne kombinacje?
31 sty 20:58
Basia:
| | 2sinx2cos2x2 | |
sinx = 2sinx2cosx2 = |
| = |
| | cosx2 | |
2tg
x2cos
2x2
stąd
| | 1 | | 1 | |
I=∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | sinx | | 2tgx2cos2x2 | |
i dopiero teraz można zastosować podstawienie
t=tg
x2
I = ∫
1tdt = ln|t|+C = ln|tg
x2|+C
oczywiście tylko dla sinx≠0 czyli dla x≠kπ
1 lut 02:10
jb: ∫sinxdx
7 lip 19:27
pigor: ..., chyba żartujesz − całka elementarna :
∫sinx dx= −cosx +C i tyle . ... , bo spr. (−cosx+C)' = −(cosx)'+C'= = −(−sinx)= sinx ..
7 lip 21:03
hjhjhj:

γγγγγγγγγγγγπ≥≥⊂
22 wrz 21:16