wielomiany
natalcia: Dla jakiego naturalnego n równanie x(n+1) + 64 = x (n) + 64 x ma dokładnie trzy rozwiązania?
25 lis 20:00
natalcia: poprawiam równanie: xn+1 + 64 = xn + 64x
25 lis 20:01
Adamm: xn(x−1)=64(x−1)
x=1 lub xn=64
jeśli n − nieparzyste, to mamy 2 pierwiastki, 1 oraz n√64
jeśli n − parzyste, to mamy dokładnie 3 pierwiastki, 1, n√64 oraz −n√64
odp. dla n parzystych
25 lis 20:02
'Leszek: xn ( x−1) = 64(x−1) ⇔ (x−1)*(xn −64) = 0
x=1 lub xn −64 = 0 , tu musza byc dwa rozwiazania !
Dokoncz !
25 lis 20:05