procenty i punkty procentowe
Ania: Dlaczego 5%−4%=1pp
a nie zaś 5%−4%=1% ?− dlaczego tak nie może być?
25 lis 19:44
25 lis 19:47
'Leszek: Przyklad : oprocentowanie wkladu w banku wzroslo od 2% do 3% ,
Czyli wzrost jest o 1 p.p czyli 1 punkt procentowy ,
ale jest (1%/2% )*100 % = 50% , czyli wzrost jest o 50 % !
25 lis 19:52
Adamm: jeśli bank zmienił oprocentowanie z 4 do 5 procent, to nie oznacza tego samego że
oprocentowanie wzrosło o 1 procent
oprocentowanie wzrosło 25% bo
4*125%=5
25 lis 19:52
Adamm: ale mimo wszystko, zapis 5%−4%=1pp jest błędny, pomimo że Eta miała w pewnym sensie
rację
25 lis 19:54
smerf:
Adamm , to Ty wprowadzasz ludzi w błąd.
25 lis 20:29
25 lis 20:31
smerf:
Grunt, że twoje są perfekcyjne, pomijając fakt, że masz wygórowane i nie zaspokojone ego.
25 lis 20:41
Adamm: mam ego jak każdy człowiek
ale rozumiem że ty nie?
czyli nie jesteś nawet człowiekiem?
25 lis 20:43
Adamm: ciekawe że każdy mówi że to JA mam ego
a wystarczy spojrzeć
wytykam czyjeś błędy − znaczy źle
oczywiście
25 lis 20:48
smerf:
Ty nawet nie wiesz prosty człowieku,że na końcu zdania twierdzącego nie stawia się znaku
zapytania.
25 lis 20:50