ciąg
potfur: Mamy ciąg zadany formuą rekurencyjną. Znaleźć jawną postać tego ciągu, jeżeli:
an+2+2an+1−3an=2; a0=0, a1=2
potrzebuję tylko odpowiedzi, żeby sprawdzić sobie czy dobrze zrobiłem
25 lis 19:43
25 lis 19:45
potfur: dzięki
25 lis 20:09
dziadek:
a bez Wolframy to Adammie nie dałbyś rady?
25 lis 23:03
Adamm: "potrzebuję tylko odpowiedzi, żeby sprawdzić sobie czy dobrze zrobiłem"
to co potrafię a nie jest w tym momencie nieważne
25 lis 23:09
Mila:
Rozwiązywanie wymaga czasu, a autor chciał tylko odpowiedzi,
może nie wiedział, jak wpisać do Wolframa.
Coś szanowny
dziadku kaprysisz. Pozdrawiam
25 lis 23:24
Adamm: A(x)=∑
n=0a
nx
n = 2x+∑
n=0(−2a
n+1+3a
n+2)x
n+2 =
| | 2x2 | |
= 2x−2xA(x)+3x2A(x)+ |
| |
| | 1−x | |
| | 2x | | B | | C | | D | |
A(x)= |
| = |
| + |
| + |
| |
| | (1−x)2(1+3x) | | 1−x | | (1−x)2 | | 1+3x | |
2x=B(1+2x−3x
2)+C(1+3x)+D(1−2x+x
2)
C=1/2, B=−1/8, D=−3/8
| | 1 | 1 | | 1 | 1 | | 3 | 1 | |
A(x)=− |
|
| + |
|
| − |
|
| |
| | 8 | 1−x | | 2 | (1−x)2 | | 8 | 1+3x | |
| | 3 | | n | | 3 | |
A(x)=∑n=0( |
| + |
| − |
| (−3)n)xn |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
25 lis 23:31
dziadek:
25 lis 23:34
Adamm: myślałem że może chcesz wiedzieć jak na to wpaść
widocznie praca na marne
25 lis 23:36
dziadek:
Jak wpaść na pomysł rozwiazania, to sprawa wiedzy, doświadczenia i "pewnej intuicji".
Pokazanie drogi dojścia do rozwiązania jest interesujące, nie tylko dla pytającego.
25 lis 23:41
potfur: Fakt, głupio napisałem, bo przecież mogę sobie sprawdzić podstawiając kolejne wyrazy
Z funkcji tworzącej miałem dopiero wstęp, więc rozwiązanie adamm mi się bardzo przyda,
natomiast ja to tak zrobiłem:
a
n+2+2
n+1−3a
n=2
r
2+2r−3=0
(r+3)(r−1)=0
a
n=α(−3)
n+β
a
nsz=An
2+Bn+C
A(n+2)
2+B(n+2)+2[A(n+1)
2+B(n+1)+C]−3(An
2+Bn+C)=2 z tego mamy B=
12, A=0, C=0
a
n=α(−3)
n+β+
12n
a
0=0;a
1=2
nie wiem czy poprawnie, ale wynik ten sam
26 lis 13:25
Mila:
a
n(1)=A*(−3)
n+B
a
n(2) trochę krócej można
a
n=−2a
n−1+3a
n−2+2
suma wsp. przy a
i po prawej: −2+3=1⇔
| | n*2 | | 2n | | 1 | |
an(2)= |
| = |
| = |
| n |
| | 1*(−2)+2*3 | | 4 | | 2 | |
dalej tak samo, jak u Ciebie.
26 lis 16:14