Rozwiąż nierówność kwadratową
Ada: (3x+2)2 < (2x+1)(2x−1)
Dochodze do momentu w którym delta = 44.. co w takim wypadku? czy gdziś popełniłam bład?
2(x+1)2 + 4x < (x−3)(x+2) − 8
W tym przykładzie także. Delta 17...
25 lis 19:28
lolki z majorki: 44 czy 17 to liczba jak kazda inna, w czym problem?
25 lis 19:30
Mila:
(3x+2)
2 < (2x+1)(2x−1)⇔
9x
2+12x+4<4x
2−1
5x
2+12x+5<0 parabola skierowana do góry
Δ=144−4*5*5=44
√44=2
√11
| | −12−2√11 | | −12+2√11 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | −6−√11 | | −6+√11 | |
x= |
| lub x = |
| |
| | 5 | | 5 | |
25 lis 19:34