walec
XDD: Na bocznej powierzchni leżącego na stole walca o masie M i promieniu R przyklejono punktową
masę m. Z jakim przyspieszeniem a rozpocznie się ruch walca, jeżeli w chwili początkowej, masa
m znajdowała się na poziomej osi walca.
Czy jest ktoś w stanie mi to zadanko rozpisać?
25 lis 19:23
'Leszek: ε = MF /J , ruch obrotowy wzgledem punktu stycznosci walca z podlozem !
ε= a/R , oraz J = MR2/2 + mR2 + MR2 , z tw. Steinera.
Po podstawieniu , MF = mg
a= ........
25 lis 19:31
XDD: eh, nie mam pojęcia jak dalej z tego wyjść
25 lis 19:41
XDD: i czym jest Mf?
25 lis 19:43
'Leszek: Sorry , male niedopatrzenie : MF = mg * R , moment sily ciezaru mg ktory spowodowal
obrot walca wokol osi punktu stycznosci walca z podlozem !
25 lis 19:47
XDD: a to Mf to jest jakaś definicja? Czy to skądś można wywnioskować?
25 lis 19:51
XDD: Czy wynik to 2mg/2m+M?
25 lis 19:53
XDD: Bo jasne, we wzorze na moment siły jest F*r, ale jest tam też sinus przecież
25 lis 19:54
'Leszek: Popatrz na rownanie ruchu obrotowego ciala
ε = MF /J , J − moment bezwladnosci ciala(bryly) , MF − moment sily dzialajacej na bryle
W kazdym podreczniku do fizyki jest ten ruch obrotowy dokladnie wyjasniony ! !
25 lis 19:55
'Leszek: Zrob rysunek to wszysko bedzie jasne !
25 lis 19:57
XDD: ok, dzięki, a myślisz, że wynik mogę mieć dobry?
25 lis 19:57
: niee
26 lis 08:51