Oblicz granicę funkcji
Martyna:
25 lis 18:30
dziadek:
25 lis 18:37
Janek191: H
| | √1 − x − 3 | | | |
lim |
| = lim |
| = − 2 |
| | 2 + 3√x | | | |
x→−8 x→−8
25 lis 19:19
Martyna: Moge prosic o tłumaczenie? 😅
25 lis 19:26
lolki z majorki: korzystasz z de l'Hospitala.
25 lis 19:33
Martyna: A jest jakis inny sposob?
25 lis 19:35
lolki z majorki: rozpisz mianownik, skoro masz a+b to brakuje a
2−ab+b
2 do wzoru a
3+b
3
| | 22−23√x+3√x2 | |
zatem musisz pomnozyc razy |
| |
| | 22−23√x+3√x2 | |
(bo a=2, b=
3√x)
| | √1−x+3 | |
i jescze sprzezenie licznika czyli mnozysz razy |
| |
| | √1−x+3 | |
i jak to wszystko wymnozysz, poskracasz to ladnie wyjdzie.
25 lis 19:48
Martyna: Dziekuje <3
25 lis 20:20