Granica funkcji z definicji
zagubiony: Korzystając z definicji Cauchy'ego granicy funkcji pokazać że:
lim 4xx−4= −4, gdzie x dąży do 2.
25 lis 17:20
jc: Zapisz czytelniej. Poza tym po co takie dowody? wystarczy udowodnić tw. o arytmetyce granic
i jak nie trzeba, nie dotykać delt i epsilonów.
25 lis 17:37
5-latek: lim x→x
0 f(x)=a ⇔⋀ε>0 ⋁δ>0 ⋀x∊A (0<|x−x
0|<δ⇒|f(x)−a|<ε)
| | 4x | |
0<|x−2|<δ⇒| |
| +4|<ε i ε>0 i δ>0 |
| | x−4 | |
25 lis 17:38
zagubiony: Po co takie dowody to nie do mnie pytanie, takie zadanie mam.
Rozpisałem to, otrzymałem na końcu 16/(ε−8) +4 < x < 16/(−ε−8) + 4. Co teraz?
25 lis 17:42
zagubiony: Nikt, nic?
25 lis 18:15
jc:
Jeśli δ ≤ 1, to |x−4| > 3
| | 4x | | 8(x−2) | | 8 | |
| |
| + 4| = | |
| | < |
| |x−2| |
| | x−4 | | x−4 | | 3 | |
| | 3 | |
Wystarczy więc, aby δ≤ |
| ε i dodatkowo δ≤1. |
| | 8 | |
(w końcu ktoś mógłby wziąć bardzo duże ε i wszystko zepsuć).
25 lis 18:43