Ograniczenie ciągu
Qued: Mam zbadać ograniczenie i granice ciągu
| | n! | |
1. |
| − za ten nie wiem jak się zabrać |
| | nn | |
| | 2n | |
2. |
| − Ograniczenie nie wiem jak, a granica próbowałem tak że |
| | n2 | |
licznik brałem jako ciąg geometryczny więc suma z tego i mi wychodzi że dąży do −
∞
a na zdrowy rozum nie ma jak
Liczę na pomoc i pozdrawiam
25 lis 17:09
kochanus_niepospolitus:
1) zauważ, że n! = 1*2*3*...*n ≤ n*n*n*...*n = nn
25 lis 17:12
jc: (1) ograniczony
| | n! | | 1 | | 2 | | n | |
0 ≤ |
| = |
| |
| ... |
| ≤ 1 |
| | nn | | n | | n | | n | |
(2) nieograniczony
| | | | n(n−1)(n−2) | |
2n = (1+1)n ≥ | = |
| |
| | | 6 | |
25 lis 17:13
Qued: Dzięki za pomoc już wszystko wiem
25 lis 17:51
5-latek: A czy to zadanie to studia matematyczne czy np z innych kierunkow ?
25 lis 17:56