wielokąt formeny
Ania: Uzasadnij, że nie istnieje wielokąt foremny o kącie wewnętrznym 100 stopni
Nie rozumiem zapisu w odpowiedzi:n− liczba kątów wielkoąta
180o−360o/n=100o <<− co to znaczy?
n=4,5 więc nie istnieje
25 lis 16:49
Blee:
To moze inaczej.
Pytanie do Ciebie: Jaka jest zaleznosc pomiedzy suma katow wewnetrznych w wielokacie, a liczba
wierzcholkow tegoz wielokata?
25 lis 16:52
Ania: suma kątów podzielić przez liczbę wierzchołków=liczba kątów
Ale co to da?
25 lis 17:45
Ania: sorki miara jednego kąta
25 lis 17:45
Ania: nie liczba kątów, ale jak to zadanie zrobić
?
25 lis 17:46
kochanus_niepospolitus:
W trójkącie (3 wierzchołki) masz sumę 180
o
W czworokącie (4 wierzchołki) masz 360
o
W pięciokącie (5 wierzchołków) masz 540
o
wzór ogólny:
Suma kątów = (n−2)*180
o
https://matematykaszkolna.pl/strona/878.html
25 lis 18:03
kochanus_niepospolitus:
Skoro ma to być wielokąt FOREMNY

to wszystkie wewnętrzne kąty mają być równe 100
o
n*100
o = (n−2)*180
o
wyznacz 'n'
25 lis 18:03
Mila:

Kiedy nauczysz się pisać ułamki?
U{licznik} {mianownik} bez tej spacji między klamerkami.
Wyjaśniam :
Suma kątów w wielokącie: przykład
n=5
podzielono odpowiednio ten pięciokąt wypukły na 3 rozłączne trójkąty
suma kątów = 3*180
0=540
o
n=6
suma kątów wewnętrznych=4*180
o=720
o
Ogólnie suma kątów wewnętrznych n−kata wypukłego: n≥3
(*) S=(n−2)*180
o
Twoje zadanie :
n−kąt foremny, w którym każdy kąt wewnętrzny ma miarę 100
o
S=n*100
o
S=(n−2)*180
o z wzoru (*)
n*100=(n−2)*180
10n=18n−36
−8n=−36
Nie istnieje ...
25 lis 18:06
Ania: DZIĘKUJĘ
25 lis 18:57