BAAANK
Ania: Bank podniósł oprocentowanie kredytu z 4% do 5%. W odpowiedzi pisze, że bank podniósł
oprocentowanie kredytu o 25%− dlaczego?
CZY DOBRZE ZROBIONE:
5%−4%=1%
1%/4%=0.25=25%
Dlatego o 25%
Czy to dobry zapis?
25 lis 16:47
Blee: Tak. Dobry.
25 lis 16:52
Eta:
5%−4%=
1pp ( a nie 1% !
25 lis 17:02
Eta:
"kochaniutki" Blee

nie wprowadzaj
Ani w błąd bo za takie odejmowanie procentów dostanie jedynkę
25 lis 17:05
kochanus_niepospolitus:
Eutś ... 5% − 4% = 1% jest to poprawny zapis

W końcu 0.05 − 0.04 = 0.01
25 lis 17:05
Eta:
Ten drugi zapis jest poprawny ale 5%−4%=1pp
25 lis 17:06
25 lis 17:09
Ania: Skoro 0.05 − 0.04 = 0.01 jest poprawne
dlaczego więc 5%−4%=1% jest niepoprawne?
i czy zapis 1%/4%=25% jest słuszny?
25 lis 17:49
dziadek:
| 1% | | 1 | |
| *100% = |
| *100% = 25% |
| 4% | | 4 | |
| 1 cm | | 1 | |
| *100% = |
| *100% = 25% |
| 4 cm | | 4 | |
| 1 kg | | 1 | |
| *100% = |
| *100% = 25% |
| 4 kg | | 4 | |
25 lis 18:51
dziadek:
5pp − 4pp = 1pp
5cm − 4cm = 1cm
5kg − 4kg = 1kg
5% − 4% = 1%
25 lis 18:58
Ania: Skoro 0.05 − 0.04 = 0.01 jest poprawne dlaczego więc 5%−4%=1% jest niepoprawne?
25 lis 18:58
Ania: Eta dlaczego 5%−4%=1% jest niepoprawny tylko poprawny jest 5%−4%=1pp
25 lis 19:40
Eta:
Wtedy Aniu powiedziałabyś,że oprocentowanie wzrosło o 1%
a tak nie jest ( bo wzrosło o 25%
25 lis 20:50