matematykaszkolna.pl
funkcja wymierna Monia: Czesc wszystkim, mam problem z takim oto zadankiem: Przekatne prostokata maja dlugosc 10 i przecinaja sie w poczatku ukladu wspolrzednych.
 12 
Oblicz pole tego prostokąta, jesli wszystkie jego wierzcholki naleza do hiperboli y=

.
 x 
Przedewszystkim nie moge sobie wyobrazic jak 4 wierzcholki moga nalezej do tej hiperboli, z potem to byc moze bym zrobila. Please HELP!
31 sty 20:41
Monia: prosze pomozcie kochani emotka
31 sty 20:48
Monia: Znajdzie sie ktos odwazny i mi pomoze Blagam Was kochani
31 sty 22:09
puk: rysunek
 12 
Wiesz jak wygląda wykres funkcji

? Już z tego powinnaś wywnioskować, że wierzchołki
 x 
prostokąta będą znajdować się w I oraz III ćwiartce (dwa w pierwszej, i dwa w trzeciej). Musisz Jeszcze pod uwagę wziąć fakt, ze odległości pomiędzy (jak na obrazku) 1 a 2 oraz 3 a 4 będą wynosić 10. Skoro powiedziałaś, że gdybyś umiała sobie to wyobrazić, to bys to rozwiazała... to masz juz wszystko, czego Ci potrzeba emotka
31 sty 22:18
puk: Brr, pomyliło mi się, miało być "odległości pomiędzy 1 a 4 oraz 2 a 3" emotka
31 sty 22:19
Monia: jednak niepotrafie jak moze to nardzo Cie prosze abys zrobil
31 sty 22:49
Monia: To zrobi mi ktos to zadanie Pliska
1 lut 18:57
ula: hiperbola ma trochę inny wzór
x2 y2 

=0
a2 b2 
1 lut 21:47
ula: rysunek
1 lut 21:49
ula: rysunekpunkt C(x,y) to A(−x,−y) D(−x.y) , B(x;−y) AC=10=(x+x)2+(y+y)2 10=x2+y2 teraz z wzoru hiperboli ustal zależność x od y podstaw i wylicz x i y
1 lut 21:58
ula: rysunek
 12 
twoja funkcja to jest y=

jest funkcją potęgową
 x 
wykres może wyglądać tak trudno się rysuje, ale chyba widać o co chodzi zrób analogicznie do tego co zrobiłam ci na hiperboli C(x,y) A(−x,−y) d=CA 10=x2+(12x)2
1 lut 22:08