funkcja wymierna
Monia: Czesc wszystkim, mam problem z takim oto zadankiem:
Przekatne prostokata maja dlugosc 10 i przecinaja sie w poczatku ukladu wspolrzednych.
| | 12 | |
Oblicz pole tego prostokąta, jesli wszystkie jego wierzcholki naleza do hiperboli y= |
| . |
| | x | |
Przedewszystkim nie moge sobie wyobrazic jak 4 wierzcholki moga nalezej do tej hiperboli, z
potem to byc moze

bym zrobila.
Please HELP



!
31 sty 20:41
31 sty 20:48
Monia: Znajdzie sie ktos odwazny i mi pomoze

Blagam Was kochani

31 sty 22:09
puk:

| | 12 | |
Wiesz jak wygląda wykres funkcji |
| ? Już z tego powinnaś wywnioskować, że wierzchołki |
| | x | |
prostokąta będą znajdować się w I oraz III ćwiartce (dwa w pierwszej, i dwa w trzeciej).
Musisz Jeszcze pod uwagę wziąć fakt, ze odległości pomiędzy (jak na obrazku) 1 a 2 oraz 3 a 4
będą wynosić 10. Skoro powiedziałaś, że gdybyś umiała sobie to wyobrazić, to bys to
rozwiazała... to masz juz wszystko, czego Ci potrzeba
31 sty 22:18
puk: Brr, pomyliło mi się, miało być "odległości pomiędzy 1 a 4 oraz 2 a 3"
31 sty 22:19
Monia: 
jednak niepotrafie
jak moze to nardzo Cie prosze abys zrobil
31 sty 22:49
Monia: To zrobi mi ktos to zadanie

Pliska
1 lut 18:57
ula: hiperbola ma trochę inny wzór
1 lut 21:47
ula:
1 lut 21:49
ula:

punkt C(x,y) to A(−x,−y)
D(−x.y) , B(x;−y)
AC=10=
√(x+x)2+(y+y)2
10=
√x2+y2
teraz z wzoru hiperboli ustal zależność x od y
podstaw i wylicz x i y
1 lut 21:58
ula:

| | 12 | |
twoja funkcja to jest y= |
| jest funkcją potęgową
|
| | x | |
wykres może wyglądać tak
trudno się rysuje, ale chyba widać o co chodzi
zrób analogicznie do tego co zrobiłam ci na hiperboli
C(x,y)
A(−x,−y)
d=CA
10=
√x2+(12x)2
1 lut 22:08