matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotonicznosc ciagu
Paweł:
Zbadaj czy ciąg jest monotoniczny:
2n−1
a) a
n
=
n+3
n
n
b) a
n
=
n!
25 lis 16:34
jc:
(a) zapisz tak, jakbyś chciał narysować wykres. (b) podziel dwa kolejne wyrazy (chociaż nawet bez tego widać).
25 lis 16:37
5-latek:
n
n
a
n
=
n!
n
n+1
a
n+1
=
(n+1)!
a
n+1
n
n
*n
n!
n
=
*
=
a
n
n!*(n+1)
n
n
n+1
dla n≥1 jest to ciag malejacy
25 lis 17:18
jc:
5−latku, a
n+1
= (n+1)
n+1
/ (n+1)! = (n+1)
n
/ n!
25 lis 17:21
5-latek:
Ojj skopalem
n+1)
n+1
Teraz zauwazylem ze ma byc a
n+1
=
(n+1) !
25 lis 17:21
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick