udowodnij
Maciek: Wykaż, że istnieje takie naturalne n, że liczba an−a jest podzielna przez liczbę naturalną b
25 lis 16:24
jc: n=1.
25 lis 16:39
Maciek: Wykaż ze istnieje nieskończenie wiele takich n
25 lis 16:44
Blee:
Jaki jest warunek odnosnie a
25 lis 16:57
Czarek: Przecież to nie istotne. Wystarczy że (a do potegi n−1)=x*b gdzie x ∊R
25 lis 17:06
kochanus_niepospolitus:
oczywiście jest to prawda tylko jeżeli a także jest liczbą naturalną (a tego nie podałem
Macieju).
25 lis 17:06
kochanus_niepospolitus:
Czarek ... niech a = π ... i życzę powodzenia w dowodzeniu
25 lis 17:07
Czarek: Wogole to gafe walnalem...
25 lis 17:14
Maciek: a jest naturalne
25 lis 17:37