pochodna
Maciek: f(x)=sin
3xcos3x+cos
3xsin3x−3x
f'(x)=
25 lis 16:02
smerf:
Z czym masz problem ?
25 lis 16:14
Maciek: nie umiem tego
25 lis 16:15
Maciek: aa, w sumie to moge wpisac w wolframa
25 lis 16:15
Mila:
To, o co chodzi? O wynik, czy chcesz poznać sposób rozwiązywania?
25 lis 22:55
Maciek: wynik
25 lis 22:56
Mariusz:
3sin
2(x)cos(x)−3sin
3(x)sin(3x)−3cos
2(x)sin(x)sin(3x)+3cos
3(x)cos(3x)−3
a teraz sprawdź to licząc granice
25 lis 23:06
Maciek: to teraz musze rozwiązać równanie f'(x)=0
25 lis 23:08
Mariusz:
zdaje się że brakuje czynnika cos(3x) w pierwszym składniku
25 lis 23:08
Mariusz:
Jeśli chcesz liczyć korzystając z wzorków to korzystasz ze wzoru na pochodną sumy
(f(x)+g(x))'=f'(x)+g'(x)
to pozwoli ci policzyć pochodne składników osobno
Składniki są iloczynami więc korzystasz ze wzorku na pochodną iloczynu
(f(x)g(x))'=f'(x)g(x)+f(x)g'(x)
W czynnikach iloczynu występują funkcje złożone więc jeśli chcesz przyspieszyć obliczenia
to korzystasz też z pochodnej funkcji złożonej
(f(g(x)))'=f'(g(x))g'(x)
25 lis 23:19
Mariusz:
Policzmy tę pochodną w sposób który będzie później przydatny przy całkowaniu
sin
3xcos3x+cos
3xsin3x−3x
sin
2(x)(sin(x)cos(3x))+cos
2(x)(cos(x)sin3x)−3x
sin(α+β)=sin(α)cos(β)+cos(β)sin(α)
sin(α−β)=sin(α)cos(β)−cos(β)sin(α)
(sin(α+β)+sin(α−β))=2sin(α)cos(β)
(sin(4x)−sin(2x))=2sin(x)cos(3x)
α=3x
β=x
2cos(x)sin(3x)=(sin(4x)+sin(2x))
| 1 | | 1 | |
| sin2(x)(sin(4x)−sin(2x))+ |
| cos2(x)(sin(4x)+sin(2x))−3x |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| sin2(x)sin(4x)− |
| sin2(x)sin(2x)+ |
| cos2(x)sin(4x)+ |
| cos2(x)sin(2x)−3x |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| sin(4x)(sin2(x)+cos2(x))+ |
| sin(2x)(cos2(x)−sin2(x))−3x |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| sin(4x)+ |
| sin(2x)cos(2x)−3x |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| sin(4x)+ |
| sin(4x)−3x |
| 2 | | 4 | |
cos(4x)=16
To może być zerem tylko w zespolonych
e
4ix+e
−4ix=32
t=e
4ix
t
2−32t+1=0
(t−16)
2−255
(t−16−
√255)(t−16+
√255)
e
4ix=16−
√255 ∨ e
4ix=16+
√255
4ix=ln|16−
√255| ∨ 4ix=ln|16+
√255|
−4x=i*ln|16−
√255| ∨−4x=i*ln|16+
√255|
| | i | | i | |
x=− |
| ln|16−√255| ∨ x=− |
| ln|16+√255| |
| | 4 | | 4 | |
W rzeczywistych nie dostaniesz takiego x
25 lis 23:45