Rozwiąż równanie wymierne
Ania: 2x | | 1 − x | |
| = |
| |
x2 − 1 | | x2 + 2x + 1 | |
W odpowiedziach w podręczniku pisze, że rówanie jest sprzeczne, ale ja nie wiem dlaczego. Czy
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
25 lis 15:31
smerf:
Rozwiąż, to się dowiesz.
25 lis 15:47
Ania: Wow, dzięki za radę, nie wpadłam na to

Próbowałam już to rozwiązać i za każdym razem nie
wychodzi mi, że jest to równanie sprzeczne. Proszę tylko o wytłumaczenie albo przynajmniej
nakierowanie mnie, w jaki sposób mam to zrobić.
25 lis 15:59
Janek191:
2 x | | 1 − x | |
| = |
| |
x2 −1 | | x2 +2 x + 1 | |
2 x | | 1 − x | |
| = |
| |
(x −1)*(x + 1) | | ( x + 1)2 | |
2 x*(x + 1) | | ( 1 − x)*(x −1) | |
| = |
| |
{x −1)*(x+1)2} | | (x −1)*(x + 1)2 | |
2 x2 +2 x | | −x2 +2 x −1 | |
| = |
| |
(x −1)*(x + 1)2 | | (x −1)*(x + 1)2 | |
2 x
2 +2 x = −x
2 +2 x − 1
3 x
2 +1 = 0 sprzeczność
25 lis 18:51