matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
hashiri:
Witam
Zadanko : Niech w(n)=n(n+1)(n+2)(n+3)+1. Wykaz, ze w(n)=(n(n+3)+1)
2
Cos nie moze tego tak przeksztalcic. Bardzo prosze Was o pomoc Z gory dzieks
31 sty 20:32
Monia:
POMOCY
Blagam....................
31 sty 20:47
hesia:
w(n)=n( n+3)( n+1)(n+2)+1=n( n+3)( n
2
+3n+2)+1=n( n+3)[n(n+3)+2}+1= =n
2
(n+3)
2
+2*n*(n+3) +1= [n(n+3) +1]
2
31 sty 21:12
hashiri:
Prosze o pomoc bardzo
Plis..........................
31 sty 21:13
puk:
Hesia mnie uprzedziła
31 sty 22:03