matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pytanie
xD:
Czy jesli dziedzina: f(x) = R f'(x) = R − {1} to czy moze byc ekstremum w pkt x = 1?
25 lis 14:53
Jerzy:
Funkcja może mieć ekstermum tylko w tych punktach, w których pochodna jest równa zeru lub nie istnieje.
25 lis 15:06