Czy dobrze jest rozwiązane to równanie?
Weru: (x − 3)*(x + 4) − 2*(3 x − 2) = (x −4)2
x2 + x − 12 − 6 x + 4 = x2− 8 x + 16
− 5 x + 8 x = 16 +8
3 x = 24
x = 8
25 lis 13:44
Ajtek:
Wyglada
25 lis 13:46
Weru: Możesz mi trochę wytłumaczyc? mniej więcej wiem o co chodzi ale jednak trochę się w tym gubię
25 lis 13:49
Jerzy:
Dobre ... rozwiązał, a nie wie jak .
25 lis 13:50
Weru: Ja nie roziwązywalam tego równania
25 lis 13:51
Jerzy:
Wymnażasz i redukujesz wyrazy podobne.
Potrafisz pomnożyć: (x − 3)*(x + 4) ?
25 lis 13:53
Weru: Panu podziękuje, bez łaski
25 lis 14:07
Ajtek:
W czym problem?
25 lis 14:18
Darba: Weru złap troche pokory bo daleko nie zajedziesz.. (wierzę, że przyjmiesz to na klate..)
Zadanie wygląda na dobrze rozwiązane.
W pierwszej linijce mnożenie przez nawias x2 + x − 12 − 6 x + 4
Zastosowanie wzoru skróconego mnożenia (x −4)2
następne linijki to redukowanie wyrazów podobnych + dzielenie obustronne
25 lis 14:39