Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Freeman: Dwaj strzelcy oddali po jednym strzale do tarczy. Pierwszy trafia w tarczę z
prawdopodobieństwem 0,7 , drugi −0,8 . oblicz prawdopodobieństwo , że obaj trafią w tarczę.
25 lis 13:28
Jerzy:
Zdarzenia są niezależne, więc: P(A∩B) = P(A)*P(B)
25 lis 13:30
Jerzy:
I niefortunny zapis : "drugi − 0,8" ( prawdopodobieństwo nie może być ujemne )
25 lis 13:34
Freeman: Ujemne prawdopodobieństwo ,też wydawało mi się dziwne.
Nie wiem czy wykładowca popełnił błąd , czy jest w tym jakiś haczyk........
25 lis 20:39
Freeman: Czyli:
P(A∩B)=P(A)*P(B)
P(A∩B)=0,7*(−0,8)= −14/25


Lub przyjmując ,że jest to jakiś błąd, to...
P(A∩B)=0,7*0,8=14/25
25 lis 21:13
'Leszek: Ten znak (−) nalezy traktowac jako myslnik , anie znak (−) matematyczny !
25 lis 21:23