układ równań z parametrem
help: Wytłumaczyłby ktoś zadanie:
Układ równań liniowych z parametrem p:
2x − py + z = 0
p
2x − y + 2z = p
2 + 1
x + y = p − 1
Dla jakich p ma nieskończenie wiele rozwiązań, a dla jakich nie ma rozwiązania?
Jak to zrobić? Pierwszy raz widzę
25 lis 12:55
jc: Jeśli wyznacznik jest niezerowy, to masz jedno rozwiązanie.
Jeśli równy zero, to sprawdzasz, co się dzieje.
2 −p 1
p2 −1 2
1 1 0
wyznacznik = (p+1)(p−3)
Rozważasz więc dwa przypadki: p=−1 i p=3.
p = −1
2x+y+z=0
x−y+2z=2
x+y=−2
. . .
itd.
25 lis 13:06
help: dzięki, rozumiem
25 lis 13:13