//
matma: Zbadaj monotniczność i ograniczoność ciągu o wyrazie ogólnym
(√n+7)/(3√n +5)
25 lis 12:31
jc: | √n + 7 | | (3√n + 5)/3 +7−5/3 | | 1 | | 16 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| 3√n + 5 | | 3√n + 5 | | 3 | | 3(3√n + 5) | |
25 lis 12:42
matma: Co stało się z √n+7? Bo nie wychwyciałam tego... A przy sprawdzaniu monotoniczności mam po
prostu pod n podstawić 1, 2, 3 i zobaczyć czy liczby maleją czy rosną?
25 lis 12:47
jc: | | x+7 | |
Przekształciłem, tak jak przekształcasz y= |
| , gdy chcesz narysować wykres. |
| | 3x+5 | |
25 lis 12:54
Maciess: Przy monotoniczności musisz chyba policzyć an+1.
25 lis 13:00
Jerzy:
Nic nie musisz...
jc pokazał,że wyrazy ciągu układają się na hiperboli.
25 lis 13:03