optymalna polityka cenowa
ania: Kierownictwo zawodowej drużyny sportowej dysponuje stadionem na 36 000 miejsc, które chce
zapełnić. Ma świadomość, że liczba sprzedanych biletów (Q) bardzo silnie zależy od przeciętnej
ceny biletu (P). Ocenia ono, że funkcja popytu ma postać Q = 60 000 – 3000P.
Polecenie:
Przyjmując, że koszty utrzymania drużyny są stałe i nie ulegają zmianie wraz ze zmianą liczby
widzów, jaka powinna być optymalna polityka cenowa kierownictwa? Uzasadnij odpowiedź.
25 lis 12:19
Pytający:
Maksymalizujesz zarobek, czyli szukasz max z P*Q (cena biletów * ich ilość).
P*Q=P(60000−3000P)
Otrzymujesz parabolę z ramionami w dół, miejsca zerowe to P=0 i P=20, stąd wierzchołek (wartość
maksymalna) jest w P=10.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=max+p(60000-3000p)
25 lis 12:40