znajdz dziedzine
malinowyraj: wyznacz dziedzine
f(x)=3x/x2+17
f(x)=2/ √x2−7
25 lis 11:41
Maciess:
x
2+17≠0
x
2≠−17 SPRZECZNOŚĆ
Jak podnosimy do coś
2 to nie może być mniejsze od 0, rozumiesz? Czyli mianownik nigdy nie
będzie 0 więc x∊R
W drugim przykładzie masz pierwiastek w mianowniku. Liczba pod pierwiastkiem nie może być
mniejsza od 0. Pierwiastek znajduje się w mianowniku, czyli nie może być też 0. Sprobuj sama
25 lis 11:48
Jerzy:
a) D = R
b) x2 ≥ 7 ⇔ x ∊( − ∞;−√7) U (√7;+∞)
25 lis 11:49
Jerzy:
b) x2 > 7
25 lis 11:49