Wyznacz wzór ogólny ciągu
Iga: Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu: an= (1/2*4)+(1/4*6)+...+(1/2n*(2n+2)). Sprowadziłam to do
| | 4n3 + 12n2 + 8n | |
wspólnego mianownika, wzór na sumę w liczniku wyszedł mi taki: |
| |
| | 3 | |
25 lis 11:07
jc: an = 2 + 3/2 + ... + n(n+1). Jaka jest zasada?
25 lis 11:32
Mariusz:
Do liczenia takich sum przydaje się rachunek różnicowy
Δ0(f)(n)=f(n)
Δn(f)(n)=Δn−1(f)(n+1)−Δn−1(f)(n)
25 lis 12:05
Iga: Gdy sprowadzę do wspólnego mianownika, licznik umiem "ładnie" zwinąć do wzoru, ale mam kłopot z
mianownikiem: 2*42*62*...*(2n)2*(2n+2). Czy mógłby ktoś pomóc mi się uporać z tym zadaniem?
Odnośnie podpowiedzi wyżej: czy mógłbyś Mariuszu trochę wytłumaczyć mi swój zapis?
25 lis 14:58
jc: A czy mógłbyś wyraźnie napisać jak wyglądają wyrazy Twojego ciągu?
a1 =
a2 =
a3 =
25 lis 15:48
Iga: a1=1 8
a2=1 6
a3=3 16
Może niepotrzebnie się upieram, ale czy mógłby ktoś naprowadzić mnie na rozwiązanie używając
tego, co już policzyłam, czyli zwiniętej wersji licznika?
25 lis 17:39