dziedzina równania
00000: Jak wyznaczyć dziedzinę równania, gdzie jest pierwiastek pod pierwiastkiem np.
√x+1−√x−3=2?
25 lis 10:54
Maciess: Wg mnie w tym przykładzie to wystarczy policzyć dziedzine z tego pierwiastka pod pierwiastkiem.
Czyli x−3≥0 ⇒ x≥3
x+1 zawsze będzie większe od pierwiastka w której jest mniejsza liczba. A jest mniejsza, bo
możemy wstawiać tylko dodatnie. Jeśli do dodatniej coś dodajemy to będzie to > od dodatniej,
od której coś odejmujemy i dodatkowo wyciągamy pierwiastek!
To jest takie moje prymitywne rozumowanie i lepiej może niech ktoś z mądrzejszych kolegów i
koleżanek się wypowie
25 lis 11:26
jc: Podwójna praca.
W takich zadaniach wolę analizę starożytnych
√x+1−√x−3=2
x+1−√x−3=4
x−3=√x−3
(x−3)2=x−3
x=3 lub x=4
Wracamy do oryginalnego równania.
Dla x=3 mamy √4−√0=2. o.k.
Dla x=4 mamy √5−√1=2. o.k
Zatem obie liczby są rozwiązaniami.
Nigdzie słowa o dziedzinach.
25 lis 11:45
Jerzy:
Przeczytaj jc uważnie treść zadania.
25 lis 11:50
Jerzy:
@Maciess ... poprawny tok rozumowania.
25 lis 11:53
jc: Jerzy, wiem jaka jest treść równania. Ale nie rozumiem celu takich zadań.
Tym bardziej, że mało kto potrafi podać definicję tak rozumianej dziedziny.
25 lis 11:55
Maciess: @jc Ale nie mieliśmy rozwiązać tylko wyznaczyć dziedzine.
25 lis 11:57
jc: Wiem, ale jak wspomniałem, nie rozumiem celu takich zadań.
25 lis 11:59
Maciess: Celem chyba jest ćwiczenie wyznaczania dziedziny i żeby o niej pamiętać
25 lis 12:01
00000: Dziękuję bardzo

Czyli wystarczy ze jako dziedzinę podam dziedzinę pierwiastka pod
pierwiastkiem?
25 lis 12:03
Jerzy:
Tak , ale musisz zanaczyć,że : x + 1 > √x − 3
25 lis 12:06
00000: dziękuję
25 lis 12:15