Reszta
Mac Donald: Zadanie dla LWG/Mariusz
Oblicz resztę z dzielenia x10000 przez x57−2x4
Zadanie na poziomie licealnym
25 lis 02:32
Mariusz:
Jakoś wpisy wskazują na coś innego
25 lis 15:03
Mariusz:
Moje wpisy pokazują aby nie oczekiwać pomocy na forach internetowych
I miałem racje że Metis napisał "Zrozum kod w Pascalu i napisz kod w C++ od zera"
dlatego że nie umie programować w C++ ani w Pascalu
(później się do tego przyznał Ambitnemu)
Twój spam też może wskazywać na to że nie umiesz pisać programów
Znalazłem takie zadanie
Masz punkt P o współrzędnych Xp, Yp, Zp oczywiście w przestrzeni.
Masz punkt K kamery Xk, Yk, Zk.
Masz też punkt, na który skierowana jest kamera Xc, Yc, Zc.
No i jest jeszcze szerokość widzenia A (w stopniach lub radianach).
Jak ze współrzędnych trójwymiarowego punktu P(Xp, Yp, Zp) uzyskać współrzędne 2D.
Algorytm obowiązkowy przy drukowaniu trójwymiarowych scen.
Wiadomo, że na drukarce (mimo że ma kontekst urządzenia)
nie można (jako wektor) wydrukować scen wygenerowanych za pomocą OpenGL.
Trzeba stworzyć algorytm rzutujący punkty, trójkąty, wieloboki, czyli stworzyć nowe obiekty 2D
i przesłać np. przez GDI/GDI+ do drukarki

Jeszcze napisz jakbyś wyeliminował punkty niewidoczne, tzn znajdujące się poza polem widzenia.
Na zadania z sortowaniem takie jak np
void Przesiewanie(int l, int p, int A[100])
{
int x,i,j;
x=A[l];
i=l;
j=(2*i)+1;
while(j<=p)
{
if(j<p && A[j]<A[j+1])
j++;
if(x<A[j])
{
A[i]=A[j];
i=j;
j=(2*i)+1;
}
}
A[i]=x;
}
void BudujStog(int n, int A[100])
{
for(int i=(n−2)/2;i>=0;i−−)
Przesiewanie(i,n−1,A);
}
void SortowanieStogowe(int n, int A[100])
{
BudujStog(n,A);
int x;
for(int i=n−1;i>=1;i−−)
{
x=A[0];
A[0]=A[i];
A[i]=x;
Przesiewanie(0,i−1,A);
}
}
Gdzie tutaj jest błąd ?
U Cormena można znaleźć taki pseudokod sortowania przez scalanie
Merge(A,p,q,r)
n
1←q−p+1
n
2←r−q
for i←p to q do
L[i−p+1]←A[i]
for i←q+1 to r do
R[i−q]←A[i]
L[n
1+1]←
∞
R[n
2+1]←
∞
i←1
j←1
for k←p to r do
if(L[i]≤R[j])then
A[k]←L[i]
i←i+1
else
A[k]←R[j]
j←j+1
MergeSort(A,p,r)
if(p<r)then
q←(p+r)/2
MergeSort(A,p,q)
MergeSort(A,q+1,r)
Merge(A,p,q,r)
Pseudokod można by zmodyfikować
1. Wartownicy są niepotrzebni
2. Można użyć jednej tablicy pomocniczej zamiast dwóch
3 Można usunąć rekurencję z algorytmu
Wyszukiwanie binarne
Jeśli chodzi o algorytm rekurencyjny to najpierw
sprawdzamy czy indeks początkowy jest większy od indeksu końcowego
jeśli tak to zwracamy liczbę poza zakresem przedziału dla indeksów tablicy
// dla tablic w stylu C może to być liczba −1
w przeciwnym przypadku liczymy środkowy indeks który przechowujemy w jakiejś
zmiennej lokalnej
Jeśli A[s]==x gdzie s− środek przedziału x podzukiwany element
zwracamy indeks s
w przeciwnym przypadku
Jeżeli A[s]>x
przeszukujemy tablice o indeksach p..s−1
w przeciwnym przypadku
przeszukujemy tablice o indeksach s+1..r
Tak zapisany algorytm rekurencyjny można zapisać w postaci iteracyjnej
25 lis 15:55
Mariusz:
Sata co do tego zadania z resztą to obliczenia pisemne trwałyby dość długo i
zajęłyby dość dużo miejsca na papierze ale można napisać programik do
dzielenia wielomianów z resztą
Zdaje się że w Numerical recipes in C mają przykładową funkcję
6 gru 11:14
Dziadek Mróz:
Źle piszesz Mariusz

Nie ten temat
6 gru 15:03
Mariusz:
Swoją drogą sprawdziłem tę funkcję do dzielenia wielomianów z resztą z Numerical Recipes in C
i po zmianie z float na double działał z tym że miał dokładność obliczeń pozostawiała wiele
do życzenia aby to poprawić trzeba by napisać własną arytmetykę zmiennoprzecinkową
np na łańcuchach
(w C mamy do dyspozycji jedynie tablice znakowe , w C++ ostatnio dopisali klasę łańcucha
w Borland C++ 3.1 w którym to środowisku pisałem na lekcjach informatyki takiej klasy
jeszcze nie mieli)
Gdybyśmy w funkcji zostawili float to najprawdopodobniej doszłoby do przekroczenia zakresu
Gdy napisałem tę procedurę w Pascalu to tylko Free Pascal skompilował ze względu na
DOSowe ograniczenia środowiska borlandowskiego
Gdybyśmy nie mieli pod ręką tej funkcji z Numerical Recipes
to trzeba by było rozpisać dzielenie pisemne i na tej podstawie napisać odpowiednią
funkcję czy procedurę
Ciekawe czy da się zejść z czasem poniżej O(n
2) w pesymistycznym przypadku
Dziadek próbowałem się bawić klasami w C++
http://codepad.org/zn1NelMj
Przydałoby się dopisać iteracyjną wersję sortowania przez scalanie , może łączenie
naturalne
a także usuwanie powtórzeń aby móc użyć tej klasy np do znajdowania otoczki
na podstawie pseudokodu Cormena
Funkcje tutaj napisałem na podstawie nieoptymalnego pseudokodu
poza tym wstawianie w sposób uporządkowany może być zbyt wolne
6 gru 15:30
Adamm: ja tą resztę obliczyłem jedynie za pomocą kalkulatora, i to w kilku linijkach
pozdrawiam
6 gru 16:19
Mariusz:
Za pomocą programu w C (gcc) oraz w Pascalu (Free Pascal)
wyszło 2188x36
Ciekawe jak te wielomiany dobrał
Nie sądzę aby zrobił to losowo
Jak na kogoś kto pisze odpowiedzi które nie wnoszą nic do wątku to podejrzane
Ciebie Adasiu nie ciągnie do programowania ?
Nawet tak dla zabawy albo aby raz na jakiś czas napisać programik na własne potrzeby
6 gru 18:35
Adamm: ogólnie to wymyśliłem taki algorytm
algorytm jest do dzielenia dowolnych wielomianów przez wielomiany typu xn−axk
gdzie n>k
skupiamy się na jednym z jednomianów takiego wielomianu, np. xm
postępujemy w ten sposób, dokonujemy kolejnych dzieleń jak niżej
m=m1*n+r1
k*m1=m2*n+r2
...
k*mn=0*n+rn
teraz reszta z dzielenia wielomianu xm przez xn−axk będzie taka sama jak wielomianu
a(m1+m2+...+mn)*x(r1+r2+...+rn)=am'xr
jeśli r<n to mamy naszą resztę, jeśli r≥n, to postępujemy jak poprzednio
tutaj n=57, a=2, k=4, m=10000
10000=175*57+25
700=12*57+16
48 <− już reszty nie daje
x10000 <−> 2187x89
89=57+32
4 <− nie daje reszty
2187x89 <−> 2188x36
czyli reszta: 2188x36
8 gru 14:04
jc: Właśnie tak. Już nie raz tak liczyłeś.
8 gru 20:18