Postać trygonometryczna
student: Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Prosiłbym o podanie rozwiązania bo mi dziwne rzeczy wychodzą
z=(1+i)8
31 sty 20:20
student: Nie ma tu nikogo kto by mi pomógł?
31 sty 20:45
okularnica: Ja postaram się pomóc
z=(1+i)8
|z|=√2
sinφ= −√22 = π4
cosφ= √22 = π4
φ=2π − π4 = 74
16(cos 8 74π + i sin 8 74π)
1 lut 07:02
okularnica: postaram się pomóc
z=(1+i)8
|z|=√2
(√2)8 = 16
1 lut 07:09
Edek: wszysrko byłoby dobrze, tylko kat należy do pierwszej ćwiartki
1 lut 08:31
AS:
Wzór Moivre'a
Jeżeli z = a + b*i to z
n = r
n*(cosφ + i*sinφ)
n
z
n = r
n*(cos(n*φ) + i*sin(n*φ))
| | a | | b | |
r = √a2 + b2 , cos(φ ) = |
| sin(φ ) = |
| |
| | r | | r | |
z = 1 + i
r =
√12 + 12 =
√2
| | a | | 1 | | π | |
cos(φ) = |
| = |
| ⇒ φ = |
| |
| | r | | √2 | | 4 | |
| | b | | 1 | | π | |
sin(φ) = |
| = |
| ⇒ φ = |
| |
| | r | | √2 | | 4 | |
| | π | | π | |
z8 = (√2)8*(cos(8* |
| + i*sin(8* |
| )] |
| | 4 | | 4 | |
z
8 = 16*(cos(2*π) + i*sin(2*π))
1 lut 11:46