2 | ||
Liczby 3x+ | , 3x, 3x−1 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x. | |
9 |
3x−1 | 1 | |||
Zacząłem od wyliczenia ilorazu ciągu, który wynosi | = | . | ||
3x | 3 |
| |||||||||||
3x= | |||||||||||
3 |
2 | ||
3x=3x−1+ | ||
27 |
2 | ||
32x=3x−1(3x+ | ) | |
9 |
2 | ||
32x=32x−1+ | ||
9 |
2 | ||
32x−1+ | −32x=0 | |
9 |
1 | ||
32x( | +2*3−x−3−1)=0 | |
3 |
1 | |
+2*3−x−3−1=0 | |
3 |
2 | ||
2*3−x−3= | ||
3 |
4 | ||
3−x−3= | ||
3 |
2 | ||
czy pierwszy podany wyraz tego ciągu to suma 3x i | ? | |
9 |
1 | ||
jeszcze zapisz zamiast 3x−1 to | *3x | |
3 |
2 | ||
32x=3x−1(3x+ | ) | |
9 |
1 | ||
32x= | *3x(3x+2*3−2) | |
3 |
1 | 2 | |||
32x= | *32x+ | *3x−2 | ||
3 | 3 |
1 | 2 | ||
*32x+ | *3x−2−32x=0 | ||
3 | 3 |
1 | 1 | 1 | |||
, | , | ||||
3 | 9 | 27 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |