krasnoludek
mała_kasia: Jest 7 krasnoludków. Każdy z nich ma inną liczbę cukierków. Mędrek ma ich 6, Gburek − 7, Apsik
tylko 4, Wesołek i Śpioszek po 5. Z kolei Gapcio ma 9 cukierków, a Nieśmiałek 6.
a) Ile cukierków mają razem krasnoludki?
b) Wiedząc, że Gburek nie lubi dzielić się cukierkami, natomiast pozostałe krasnoludki oddają
Królewnie przynajmniej po jednym cukierku, ale tyle aby mieć ich parzystą liczbę i stracić jak
najmniej cukierków, oblicz ile cukierków dostanie Królewna.
c) Apsik zjadł dwa cukierki Nieśmiałka. Ile cukierków więcej ma teraz Apsik od Wesołka?
d) Krasnoludki mają tyle cukierków ile na początku. Zła macocha wysyła im podstępem 10
zatrutych cukierków. Trucizna nie szkodzi, gdy krasnoludek zje ilość cukierków równą liczbie
pierwszej. Jak należy rozdzielić dodatkowe 10 cukierków?
W punkcie a to wyszło mi 42.
W punkcie b to wyszo mi 9.
Mógłby ktoś sprawdzić i pomóc z punktem c oraz d?
24 lis 21:22
mała_kasia: Czy mogłby mi ktoś z państwa pomoc z puktem d. Bardzo proszę
C to chyba nic nie zmienia, bo Apsik zjada cukierki Nieśmiałka, ale nie Wesołka i cały czas ma
mniej.
24 lis 22:13
smerf:
Zapytaj kopciuszka.
24 lis 22:43
mała_kasia: smerf przestań
drugi raz juz to piszesz
25 lis 10:39
Maciess: Musisz wiedzieć co to są liczby pierwsze. To taka liczba, ktora ma dokładnie 2 dzielniki
naturalne i jest większa od 1.
Wypisz sobie imiona i dopisz ile mają cukierków. Zobacz czy ktoś juz nie ma liczby pierwszej i
kombinuj z dokładaniem
25 lis 11:06
Maciess: c) Zjadł dwa o Nieśmiałka. Zjadł, czyli nic mu nowych cukierków nie przybyło. Jest tyle samo
Apsik 4
Wesołek 5
Czyli nie ma więcej cukierków.
25 lis 11:10