TRAPEZ
TRAPEZ: W trapezie ABCD, AB || DC oraz |AB|>|DC|. Na podstawie DC wybrano punkt M w taki sposób,
że |DM|

MC|=9:16. Prosta AM przecina przedłużenie ramienia BC w punkcie E. Punkt P jest
punktem
wspólnym przekątnej BD i odcinka AE. Wykaż, że jeśli AP=ME, to PM=0,25AP
Mila:

x− wspólna miara, x>0
|AP|=|ME|=k
| k | | 2k+m | |
1) ΔABE∼ΔMCE⇔ |
| = |
| |
| 16x | | a | |
ka=16x*(2k+m)
2) ΔDMP∼ΔAMP⇔
m*a=9x*k
3)
k*a | | 16x*(2k+m) | | k | | 16*(2k+m) | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
m*a | | 9x*k | | m | | 9k | |
16m
2+32k*m−9k
2=0, m>0
Δ=1600k
2
| −32k−40k | | −32k+40k | | 8k | |
m= |
| <0 lub m= |
| = |
| |
| 32 | | 32 | | 32 | |
=========