matematykaszkolna.pl
Rozwiązywanie układów równań liniowych Mariusz: Na podstawie pseudokodu ze strony http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MN05 napisz kod programu rozwiązującego układ równań liniowych w swoim ulubionym języku programowania (Chodzi tutaj o tę wersję z uwzględnieniem wyboru elementu głównego) Najpierw ograniczmy się do układów oznaczonych czyli tych w postaci Cramera
24 lis 20:50
Dziadek Mróz: Nie wiem czy u wszystkich ale u mnie ważniak leży
24 lis 23:01
bezendu: U mnie też lezy
24 lis 23:13
Mariusz: Może mają chwilowe problemy z serwerem Jeszcze nie tak dawno strony na ważniaku się uruchamiały choć niektóre rzeczy nie były poprawnie wyświetlane
25 lis 00:18
25 lis 01:02
LWG: Polacy już wiedzą, że jestem jedynym na świecie autorem dowodu WTF.
25 lis 01:43
Dziadek Mróz: Wielkie Twierdzenie Fermata: Dla liczby naturalnej n > 2 nie istnieją takie liczby naturalne dodatnie x, y, z, które spełniałyby równanie xn + yn = zn. To nawet ma sens, bo podstawisz sobie dla dowolnych danych i nie wyjdzie
25 lis 12:39
jc: Mariusz emotka
25 lis 12:43
Mariusz: Co do tego pseudokodu to kiedyś próbowałem go zapisać w języku programowania takim jak Pascal czy C z całkiem niezłym skutkiem Ich pseudokod jest całkiem nieźle napisany chociaż teraz nie wyświetla się on poprawnie Dziadek Mróz widziałeś stronkę algorytm.org ? Niektóre algorytmy mają tam napisane tylko w Pascalu np łączenie naturalne Ciekawe jak wyglądałaby wersja dla C++ Założenia : 1. Mamy plik tekstowy 2. Sortujemy linie które możemy pomocniczo wczytywać do łańcucha <string> 3. Nie używamy struktur takich jak <vector> czy tablica (zakładamy że jeżeli użytkownik będzie potrzebował rozdzielić plik na początkowe bloki z wykorzystaniem pamięci RAM i algorytmów sortowania wewnętrznego to sam zmodyfikuje sobie kod, poza tym chcemy bardziej skupić się na pokazaniu idei łączenia naturalnego tym co wolą programować w C++) 4. Ścieżkę do pliku przekazujemy przez argument funkcji main() jc słyszałem że są ludzie którym dowód Wilesa nie wystarcza i szukają dowodu algebraicznego
25 lis 14:23
Mariusz: Większość prowadzących wykłady z programowania na uniwersytetach było matematykami i lubili już na wstępie do programowania tego typu zadania dawać (*Moją interpretację skrótu WTF usunęli a spam sata uporczywie trzymają na forum*)
26 lis 16:34
sata: spam i bełkot Mariusza vel LWG IWG powinien być usuwany to jedyny ratunek dla tego forum
27 lis 14:10