xd
help me pls: W czworokącie wypukłym ABCD wpisanym w okrąg miary dwóch kolejnych kątów wynoszą L oraz 90+L,
gdzie L∊(0,90). Wykaż że jeśli sin(L+45) = 2√2/3 to suma długości przekątnych tego czworokąta
jest równa 8/3 R,
gdzie R to promień okregu opisanego na tym czworokącie.
Sam zrobiłem tyle:
Kolejne kąty to L, 90+L, 180−L, 90−L.
Suma naprzeciwległych bokow jest równa.
Sinus to około 0,9428
24 lis 20:41
Bogdan:
zastosuj twierdzenie sinusów
24 lis 20:53
TRAPEZ: ale nie mam żadnego boku
24 lis 20:54
TRAPEZ: są kąty tylko
24 lis 20:55
kochanus_niepospolitus:
| | przekątna2 | |
2R = |
| |
| | sin(L+90) | |
przekątna
1 + przekątna
2 = 2R(sinL + sin(L+90))
| | 2L + 90 | | 90 | |
przekątna1 + przekątna2 = 2R*2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
przekątna
1 + przekątna
2 = 2R*2*sin(L+45
o)cos(45
o)
| | 2√2 | | √2 | |
przekątna1 + przekątna2 = 2R*2* |
| * |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | 8 | |
przekątna1 + przekątna2 = |
| R |
| | 3 | |
24 lis 20:58
Bogdan:

e = |AC|, f = |BD|
| | e | | f | |
z tw. sinusów: |
| = 2R, |
| = 2R |
| | sin(90 + α) | | sinα | |
e = ..., f = ...., e + f = .....
24 lis 21:01
TRAPEZ: ok juz mam dzieki
24 lis 21:12