asd
Dickens: Zbadać parzystość funkcji
{ x−x
2 dla x ≥ 0
f(x) = {
{ x
2+x dla x < 0
Sprawdzam oddzielnie dla x≥0 i dla x<0 czemu równa sie f(−x)

np. dla x≥0
f(−x) = −x−(−x)
2 = −x−x
2 = −(x
2+x) = −f(x) (dla x<0)
dla x<0
f(−x) = (−x)
2−x = x
2−x = −(x−x
2) = −f(x) (dla x≥0)
zatem funkcja jest nieparzysta, jest ok?
24 lis 19:41
iteRacj@: tak
jeszcze jest jeden warunek parzystości/nieparzystości, trzeba sprawdzac symetryczność dziedziny
24 lis 19:52
5-latek: dziedzina to zbior liczb ℛ wiec jest symetryczna wzgledem punktu 0 .
24 lis 19:58
Dickens: Dla kazdego x ∊ Df również −x ∊ Df, wystarczy tyle napisac? bo tutaj dziedzina jest R
24 lis 19:58
iteRacj@: witaj 5−latku : )
@Dickens wystarczy jak tak napiszesz,
zawsze sprawdzaj ten warunek i najlepiej jako pierwszy
są takie zadania, że dziedzina nie jest symetryczna i to jest haczyk
24 lis 20:22
5-latek: Dobry wieczor
iteRacj@
24 lis 20:29