tylko sprawdzic prosze:)
beta: Moze ktoś oblukac czy dobrze rozw. zadanko
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez pkt A(−1,2) i prostopadłej do prostej 6x−2y+3=0.
a2=−1/6
y−ya=a2(x−xa)
y−2=−1/6(x+1)
y=−1/6x−1+2
y=−1/6+1
31 sty 20:04
31 sty 20:06
beta: a dlaczego a2 jest równe −1/3

?
31 sty 20:09
Godzio:
przekształcamy wzór:
−2y =−6x −3
y = 3x +1,5
a=3
a
1*a = −1
a
1 * 3 = −1
31 sty 20:11
beta: dzięki bardzo Godzio

juz wiem o co chodzi

jeżeli przy y bedzie jakaś liczba to trzeba
doprowadzic do y=ax+b i dopiero wyznaczyc a
31 sty 20:24