liczby zespolone czy da się graficznie ?
niemacogadać: Wyznacz pierwiastki równania spełniające podany warunek.
Równanie :
iz3 − 2z2 − 2iz = 0
z1 =0
z2 = 1 − i
z3 = −1 −i
Warunek był taki : |z2 +1 | <3
z2 +1 = to inaczej |(z + i )(z − i )|< 3 ( jak to przedstawić graficznie ?)
to znaczy wiem, że mogę to zrobić arytmetycznie :
1. dla z1
|(0+ i )(0 − i )|< 3
|1|< 3 (spełnia warunek )
2. dla z2
|(1 − i + i )(1 − i − i )|< 3
|(1 )(1 − 2i )|< 3
|(1 − 2i )|< 3
moduł z liczby |(1 − 2i )| = √12 + 22 = 2,23 spełnia warunek
i tak samo z z3
Czy jednak da się to zrobić graficznie ( poszukałem w zeszycie i notatki z wykładów ale jestem
bardzo
ciekaw czy |z2 + 1|<3 ma jakiś wygląd graficzny )
24 lis 18:46