matematykaszkolna.pl
Wątpliwości związane z pierwiastkami. Luke: Z własności pierwiastków wynika, że: x2 = IxI x2 = x W pierwszym przypadku, kiedy x pod pierwiastkiem jest podnoszony do kwadratu, otrzymujemy wartość bezwzględną. Wydaje mi się jednak, że oba wyrażenia można również zapisać w postaci: x2/2 Z takiej postaci nie potrafię już rozstrzygnąć czy potęga znajdowała się pod pierwiastkiem czy poza nim. Wówczas nie wiem czy wynikiem jest x czy IxI. Drobna rzecz, ale powodująca niemałą frustrację. Będę wdzięczny za wyjaśnienie i wskazanie błędu w rozumowaniu.
24 lis 18:45
kochanus_niepospolitus: Różnica polega na początkowym zapisie i widząc ten zapis już powinieneś pisać założenie (w przypadku drugim), że x≥0 co niesie za sobą później brak modułu. To tak samo jak masz funkcję:
 x 1 
f(x) =

x−1 x−1 
z tej postaci od razu piszesz, że Df = R/{1}
 x−1 
natomiast później ów funkcja ma posiać ... =

= 1
 x−1 
Rozumiesz o co mi chodzi
24 lis 18:50
5-latek: Z wlasnosci pierwiastkow wynika ze : To znaczy z jakich wlasnosci to wynika ?
24 lis 18:53
Luke: Teraz widzę jak infantylne to pytanie emotka Myślę, że rozumiem i bardzo dziękuję. Niestety z moją matematyką jest tak, że nawet przy nauce całek przestaję chwilowo rozumieć coś z gimnazjum.
24 lis 18:54
Czarek: Szczerze powiedziawszy zapis (x)2=|x| nie byłby błędem bo z założenia x∊<0;+) więc wyrażenie jest prawdziwe.
24 lis 20:54
Juan: podaj przykład, o który Ci chodzi jak otrzymasz prezent to nie wiesz czy Ci się spodoba to co jest w środku czy też nie, dopóki go nie otworzysz
24 lis 21:03