Wątpliwości związane z pierwiastkami.
Luke: Z własności pierwiastków wynika, że:
√x2 = IxI
√x2 = x
W pierwszym przypadku, kiedy x pod pierwiastkiem jest podnoszony do kwadratu, otrzymujemy
wartość bezwzględną. Wydaje mi się jednak, że oba wyrażenia można również zapisać w postaci:
x2/2
Z takiej postaci nie potrafię już rozstrzygnąć czy potęga znajdowała się pod pierwiastkiem czy
poza nim. Wówczas nie wiem czy wynikiem jest x czy IxI.
Drobna rzecz, ale powodująca niemałą frustrację. Będę wdzięczny za wyjaśnienie i wskazanie
błędu w rozumowaniu.
24 lis 18:45
kochanus_niepospolitus:
Różnica polega na początkowym zapisie i widząc ten zapis już powinieneś pisać założenie (w
przypadku drugim), że x≥0 co niesie za sobą później brak modułu.
To tak samo jak masz funkcję:
z tej postaci od razu piszesz, że D
f = R/{1}
| | x−1 | |
natomiast później ów funkcja ma posiać ... = |
| = 1 |
| | x−1 | |
Rozumiesz o co mi chodzi
24 lis 18:50
5-latek: Z wlasnosci pierwiastkow wynika ze :
To znaczy z jakich wlasnosci to wynika ?
24 lis 18:53
Luke: Teraz widzę jak infantylne to pytanie

Myślę, że rozumiem i bardzo dziękuję.
Niestety z moją matematyką jest tak, że nawet przy nauce całek przestaję chwilowo rozumieć coś
z gimnazjum.
24 lis 18:54
Czarek: Szczerze powiedziawszy zapis (√x)2=|x| nie byłby błędem bo z założenia x∊<0;+∞) więc
wyrażenie jest prawdziwe.
24 lis 20:54
Juan: podaj przykład, o który Ci chodzi
jak otrzymasz prezent to nie wiesz czy Ci się spodoba to co jest w środku czy też nie, dopóki
go nie otworzysz
24 lis 21:03