zad
Maciek: Mamy 15 monet jednozłotowych, które układamy przypadkowymi stronami w trójkat równoboczny
(kładąc w pierwszym rzedzie 5 monet, w drugim 4, potem 3, 2 oraz 1 ). Prawdopodobieństwo
zdarzenia, że środki pewnych trzech monet leżących tą sama stroną do góry
są wierzchołkami trójkąta równobocznego jest
24 lis 17:01
g: Toż to chyba zdarzenie pewne.
24 lis 17:37
Maciek: ile jest równe
24 lis 18:01
Czarek: No jak pewne? Przecież układasz przypadkowo wiec narozniki moga byc rózne. Np orzel reszka
orzel
24 lis 18:03
Czarek:
Przykładowy trójkąt spełniający warunek i nie spelniajacy
24 lis 18:10
Adamm: drugi też spełnia
nie jest powiedziane że monety muszą przylegać
24 lis 18:12
Czarek: Chociaż w sumie w drugim trojkacie jest mniejszy trojkat o 3 czarnych Wierzchołkach, ale nie
wiem mamy rozpatrzyc wszystkie składowe trójkąty czy tylko ten główny, jeśli wszystkie to masz
rację zdarzenie będzie 100% pewne
24 lis 18:17
Czarek: Zgadza się ja brałem pod uwagę wierzchołki tego głównego trójkąta tylko więc sorry za pomylke
24 lis 18:18
Maciek: czemu 100%?
24 lis 18:35
kochanus_niepospolitus:
Spostrzeżenie 1:
W jednej linii NIE MOGĄ pojawić się trzy tego samego koloru. (5,1 ; 4,1 ; 3,1 są czarne)
Bo wtedy w rzędzie obok konieczne są dwie innego koloru (5,2 ; 4,2 są niebieskie)
Co zmusza nas do wstawienia pierwszego koloru na miejsce (5,3) co daje nam trójkąt równoboczny
złożony z 6 monet
24 lis 19:08
Czarek: Tak czy inaczej z tych punktow da się utworzyć 26(?) różnych równobocznych trójkątów nie jest
możliwe żeby wszystkie kombinacje miały jednoczesnie 3 różne wierzchołki kiedy dysponujemy
tylko 2 kolorami. Dla pewności nawet rzucałem monetami i na 10 prób zawsze znalazłem
przynajmniej jeden trójkąt
24 lis 19:16
Czarek: Tak czy inaczej z tych punktow da się utworzyć 26(?) różnych równobocznych trójkątów nie jest
możliwe żeby wszystkie kombinacje miały jednoczesnie 3 różne wierzchołki kiedy dysponujemy
tylko 2 kolorami. Dla pewności nawet rzucałem monetami i na 10 prób zawsze znalazłem
przynajmniej jeden trójkąt
24 lis 19:16
kochanus_niepospolitus:
Spostrzeżenie 2 −−− wymaga to już sprawdzenia różnych przypadków ... Nie mogą być dwa
jednakowego koloru w jednej linii na grzbiecie.
Więc zostaje nam jedynie sytuacja gdy są 'na przemian' a wtedy powstanie trójkąt z niebieskich.
Natomiast zagadką pozostaje jak to matematycznie udowodnić
24 lis 19:21
kochanus_niepospolitus:
To są wszystkie możliwości −−−
czerwone miejsce oznacza, że cokolwiek nie położymy mamy
albo niebieski albo czarny trójkąt.
Rozpatrzyłem wszystkie możliwe rozłożenia kolorów na dolnej krawędzi dużego trójkąta po czym
wrzucałem kolejne monety tylko tam gdzie trzeba było, aby przeszkodzić w powstaniu trójkąta o
tym samych wierzchołkach.
24 lis 19:37
kochanus_niepospolitus:
Innymi słowy −−− najpierw zapełniałem cały dolny rząd, a później patrzyłem 'co się będzie dalej
działo'
24 lis 19:37