rozwiąż równanie
kala: rozwiąż równanie
x3−12x2+x−12=0
31 sty 19:59
Eta:
x2( x−12) +( x −12)=0
( x−12)( x2 +1)=0
x = 12 bo x2 +1 ≠0 w zb.R
odp; x = 12 jest jedynym rozwiązaniem w zb. R
31 sty 20:08
puk: Grupowanie wyrazów:
x(x2 + 1) −12(x2 +2)=0
(x − 12)(x2 +2)=0
31 sty 20:09
puk: x = 12 bo Dla każdego x ∊ R x2 + 2 ≠ 0
31 sty 20:09
Eta:
puk ...
puk 
coś nie tak
31 sty 20:10
puk: Eta ma oczywiscie racje, (x−12)(x
2 +1) = 0 , zły klawisz wcisnąłem gdy grupowałem (2 zamiast
1) a potem w uzasadnieniu przepisałem
31 sty 21:30