zad
Maciek: W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym kąt płaski przy wierzchołku jest równy α. Stosunek
odległości środka podstawy od krawędzi bocznej do odległości środka podstawy od
ściany bocznej jest równy
24 lis 17:01
Mila:
To test wyboru? To podaj odpowiedzi do wyboru.
24 lis 19:29
24 lis 19:56
Maciek: Jaka jest odpowiedź?
24 lis 20:08
iteRacj@:
mnie wyszło B,
ale nawet jak to dobrze, to wyrysować w tym edytorze się nie podejmę : )
24 lis 21:04
iteRacj@:
to dobrze, bo ja nie ufam swoim obliczeniom...
24 lis 21:48
Maciek: B jest dobrze
24 lis 21:56
Mila:

|OB|=|OA|=a
√2
|EC|=a
| | α | | h | | α | |
1) W ΔSEC: cos |
| = |
| ⇔h=k*cos |
| |
| | 2 | | k | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2) PΔSOE= |
| *a*H= |
| h*d⇔ |
| | 2 | | 2 | |
3)
| | 1 | | 1 | |
PSOA= |
| *|OA|*H= |
| *k*p⇔ |
| | 2 | | 2 | |
a
√2*H=k*p
4)
===================
24 lis 22:11
Mila:
To nie wiem, czy potrzebne moje pisanie, czy chodzi Ci tylko o odpowiedź, czy rozwiązanie?
24 lis 22:24
iteRacj@: nie wiem, jak Maciek (?) ale ja dziekuję, rowiązywałam podobnie i wiem, że dobrze
24 lis 22:33
Mila:
24 lis 22:58