zad
Maciek: Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym AB jest przeciwprostokątną o długości a. Na
prostej zawierającej bok AC wybrano punkt D w taki sposób, że C jest środkiem odcinka
AD. Niech f (α) oznacza pole koła wpisanego w trójkąt ABD, gdzie α jest miarą kąta BAC Wyznacz
f(α)
24 lis 17:00
iteRacj@:
Mila możesz wytłumaczyć, czemu pole koła wpisanego w trójkąt ABD jest równe h*b? zupełnie
tego nie wiem
24 lis 19:42
Mila:
Przepraszam, obliczyłam pole ΔADB.
Zaraz po kolacji dokończę zadanie, coś dzisiaj niedokładnie czytam treści zadań.
Dziękuję
iteRacjo, nomen omen. Pozdrawiam
24 lis 19:47
iteRacj@:
żaden 'omen'

pozdrawiam
24 lis 19:54
kochanus_niepospolitus:
niebieski trójkąt (OBE) jest podobny do trójkąta ABC (podobieństwo kkk). Stąd
α
h = |CO| + |OB| = r + x
| | |OE| | | r | | r | |
cosα = |
| = |
| −> x = |
| |
| | |OB| | | x | | cosα | |
czyli:
| | r | | cosα+1 | | asinα(cosα+1) | |
a*sinα = r + |
| ⇔ r* |
| = asinα ⇔ r = |
| |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
| | asinα(cosα+1) | |
f(α) = π( |
| )2 |
| | cosα | |
24 lis 20:00
24 lis 20:06
kochanus_niepospolitus:
fakt
24 lis 20:29
Mila:

II sposób
h=a*sinα
b=a*cosα
| | 1 | | 1 | |
1) PΔADB= |
| *2b*h= |
| a2sin(2α) |
| | 2 | | 2 | |
2) P
ΔADB=p*r=(a+b)*r=(a+acosα)*r
| | 1 | |
a*(1+cosα)*r= |
| a2sin(2α} |
| | 2 | |
| | a2sin2(2α) | |
Po=f(α)=π* |
| |
| | 4*(1+cosα)2 | |
==========================
24 lis 20:33
iteRacj@:
i już wszystko jasne, dziękuję
24 lis 20:36