Rozwiąż równania
Weru: Rozwiąż równania:
3)(x−3)(x+4)−2(3x−2)=(x−4)
2
4)5(x−1)
2−2(x+3)
2=3x
2−7(x=2)
6){x+3}{x+1}=1
12
7){4x−5}{7x−3}=2
24 lis 16:57
Janek191:
Np.
| | x + 4 | | x + 2 | |
1) |
| − |
| = 5 / * 10 |
| | 5 | | 2 | |
2 x + 8 − 5 x − 10 = 50
−3 x = 52
24 lis 21:54
Janek191:
3) (x − 3)*(x + 4) − 2*(3 x − 2) = (x −4)2
x2 + x − 12 − 6 x + 4 = x2 − 8 x + 16
− 5 x + 8 x = 16 +8
3 x = 24
x = 8
=======
24 lis 21:57
Janek191:
| | 4 x − 3 | |
5) |
| = 2 x ≠ −0,5 |
| | 2 x + 1 | |
4 x − 3 = 2*(2 x + 1)
4 x − 3 = 4 x + 2
−3 = 2 sprzeczność − brak rozwiązań
24 lis 22:00