zadanie
POMOCY: Prosze mam takie zadanko:
Oblicz granicę lim x→∞ (3x+2)4−(3x+1)4(7x−1)3
W liczniku jest (3x+2)4 − (3x+1)4
W mianowniku jest (7x−1)3
A x dąży do nieskończności.
Zakoduj otrzymany wynik, podając trzy poczatkowe liczby po przecinku rozwinięcia dziesiętnego
otrzymanej granicy
24 lis 16:57
the foxi: | (81x4+216x3+216x2+96x+16)−(81x4+108x3+54x2+12x+1) | |
| = |
| 343x3−147x2+21x−1 | |
| | 108x3+108x2+84x+15 | |
= |
| = |
| | 343x3−147x2+21x−1 | |
| | | | 108 | | 84 | 15 | | x3(108+ |
| + |
|
| ) | | | x | | x2 | x3 | |
| |
= |
| |
| | | | 147 | | 21 | | 1 | | x3(343− |
| + |
| − |
| ) | | | x | | x2 | | x3 | |
| |
dalej pewnie sobie poradzisz
o ile nadal jesteś na tym forum
24 lis 18:43
Mila:
Przekształcamy wyrażenia:
(3x+2)
4 − (3x+1)
4=[(3x+2)
2−(3x+1)
2]*[(3x+2)
2+(3x+1)
2]=
=[9x
2+12x+4−9x
2−6x−1]*[9x
2+12x+4+9x
2+6x+1]=
=(6x+3)*(18x
2+18x+5)=108x
3+108x
2+30x+54x
2+54x+15
(7x−1)
3=343x
3−3*49x
2+3*7x−1=343x
3−147x
2+21x−1
| | 108x3+108x2+30x+54x2+54x+15 | |
limx→∞ |
| = |
| | 343x3−147x2+21x−1 | |
licz dalej za pomocą kalkulatora
24 lis 18:48
Kombinatoryka: super dzieki!
24 lis 18:52
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Nietety to tak nie dziala
jesli teraz Tobie nie chcialo sie tego policzyc i cos zauwazyc to na kolokwiun bedzie
niestety kicha .
24 lis 18:57