Zmienne losowe
PannaA: Do tarczy strzelec oddaje niezależnie 5 strzałów. Prawdopodobieństwo trafienia w tarczę wynosi
0,4 dla każdego strzału. Liczba trafień jest zmienną losową X.
Oblicze prawdopodobieństwo, że strzelec trafi do tarczy dokładnie 4 razy.
Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję tak określonej zmiennej losowej.
Wskaż dominantę tej zmiennej.
Proszę o pomoc w zrobieniu pierwszej części. Wartości oczekiwane, wariancje i dominantę będę
umiała policzyć. Problem w tym, że nie wiem jak wyznaczyć z tego funkcję.
24 lis 16:33
PannaA: Czy po prostu mam zrobić tabelkę?
xi | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
pi | 0,6 | 0,4 | 0,4 | 0,4 | 0,4| 0,4 | 0,4 | 0,4 | 0,4 |
24 lis 16:38
kochanus_niepospolitus:
Patrz temat:
Rozkład dwumianowy
24 lis 16:38
PannaA: Miało być do 5 nie do 8. Spojrzałam na inne zadanie:
xi | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
pi | 0,6 | 0,4 | 0,4 | 0,4 | 0,4| 0,4
24 lis 16:39
kochanus_niepospolitus:
Oczywiście że ta tabelka jest w PEŁNI błędna.
24 lis 16:43
kochanus_niepospolitus:
Jak już wcześniej napisałem −−− rozkład dwumianowy się kłania
A samo P(X=4) wyliczasz ze 'schematu Bernulliego' (znanego z liceum).
24 lis 16:45
PannaA: Chyba nie z mojego liceum bo nawet statystyki w nim na matematyce nie miałam.
24 lis 16:47
Adamm: | | | |
P(X=n)= | (0,6)5−n*0,4n, n=0, 1, ..., 5 |
| | |
24 lis 16:49
PannaA: Adamm, i jeżeli tak policzę sobie od 0 do 5, to wyjdą mi prawdopodobieństwa tych strzałów tak?
i z tego już będę miała odpowiedź na te pytanie o 4 strzały? I z tych wartości już mogę zrobić
tabelkę, zgadza się?
24 lis 16:55
Adamm: pytanie o 4 strzały, to pytanie o P(X=4), tak
tak, będziesz mogła sobie zrobić z tego tabelkę
24 lis 16:56
PannaA: Dziękuję bardzo. Właśnie o taką pomoc mi chodziło.
24 lis 16:59