Kombinatoryka
Mordek: Witam,
Mam taki problem z kombinatoryką. Tak więc:
Na ile sposobów można podzielić takie ciągi (nie ruszając żadnej z liter z miejsca, nie trzeba
używać wszystkich liter dla każdej z transmutacji(przykładu)).
A)
abcd
B)
abcd
abcd
Chodzi o wzór bo wiem że dla przykładu A odpowiedzią jest 10, bo można tak podzielić:
1) a
2) b
3) c
4) d
5) ab
6) bc
7) cd
8) abc
9) bcd
10) abcd
24 lis 14:38
Pytający:
Zakładam, że wszystkie litery są różne:
− jeśli dopuszczamy pomijanie liter pomiędzy (dla "abcd" dopuszczamy ciągi "ac" czy "ad"):
− jeśli nie dopuszczamy pomijania liter pomiędzy:
| | n(n+1) | |
∑k=1n (n−k+1)=∑k=1n k= |
| |
| | 2 | |
Zauważ, że w przykładzie masz 4 ciągi długości 1, 3 ciągi długości 2, 2 ciągi długości 3, 1
ciąg długości 4. Generalnie 1+2+...+n ciągów, gdzie n to długość ciągu pierwotnego (abcd).
Jest to suma ciągu arytmetycznego.
| | 4(4+1) | |
W Twoim przykładzie |
| =10. |
| | 2 | |
24 lis 15:07
Mordek: Dzięki za pomoc, o to chodziło
24 lis 22:21