Prosta w 3D
Info: Witam
Mam równanie prostej l w przestrzeni trójwymiarowej:
x = 1 + t
y = −t
z = 3 + t
oraz punkt A(1, −1, −2).
Jak wyznaczyć punkt B, który jest symetryczny do A?
24 lis 13:24
kochanus_niepospolitus:
... 'względem prostej l'
24 lis 13:24
Info: tak, względem prostej l
24 lis 13:27
kochanus_niepospolitus:
Pewnie jest szybszy sposób, ale:
1) Tworzysz płaszczyznę, która zawiera punkt A, a jej wektor normalny pokrywa się z prostą l
2) Tworzysz prostą k na tej płaszczyźnie, przechodzącą przez punkt A i punkt przebicia prostej
l z płaszczyzną
3) Wyznaczasz odległość punktu A od punktu przecięcia i 'odkładasz' tą odległość na prostej k
otrzymując punkt A'
24 lis 13:37
Jerzy:
Krócej:
1) j.w.
2) punkt przebicia podanej prostej i płaszczyzny (S)
3) wzory na współrzędne środka odcinka: AA'
24 lis 13:50
jc: Na to nie potrzeba jakiś specjalnych wzorów. Idziemy z A do S a potem
jeszcze raz A' = A + 2(S−A) = 2S − A.
(wiem, że to to samo).
24 lis 13:55
Jerzy:
Oczywiście,że to jest to samo, ale myślę, że współrzędne środka odcinka bardziej
trafią do autora.
24 lis 13:57