macierze
To: Wykazac, ze macierz diagonalna podniesiona do kwadratu jest macierzą diagonalną
(dowod indukcyjny)
24 lis 13:10
kochanus_niepospolitus:
Indukcyjny

A po co
24 lis 13:10
To: Tak bylo podane jako wskazówka.
Ale nie musi byc
24 lis 13:15
kochanus_niepospolitus:
Mamy macierz wymiarów n x n o wyrazach postaci aij
Skoro masz macierz diagonalną to:
aij ≠ 0 ⇒ i=j
(co nie znaczy, że na głównej przekątnej nie może występować 0)
podnosimy macierz do kwadratu ... czyli mnożymy ją przez samą siebie:
bij = ∑k=1n aik*akj
aik ≠ 0 ⇒ i=k
akj ≠ 0 ⇒ j=k
czyli aik*akj ≠ 0 ⇒ i=k ∧ k=j ⇔ i=j=k
czyli elementy macierzy bij ≠ 0 ⇒ i=j
czyli mamy macierz diagonalną
i to by było na tyle (moim zdaniem)
Nie jest to jakiś 'pięknie napisany dowód', ale powinno wystarczyć.
24 lis 13:22
To: dzieki
24 lis 13:29