Wzór
Adam: Witam . Jaki będzie wzor na sumę sześcianów kolejnych liczb naturalnych od 1 do n
24 lis 12:28
24 lis 12:30
Janek191:
| | n2*(n +1)2 | |
134 + 23 + ... + n3 = |
| = ( 1 + 2 + ... + n)2 |
| | 4 | |
24 lis 12:31
Janek191:
Ta 4 z przodu to chochlik
24 lis 12:36
Adamm: można zastosować metodę zaburzania dla 4 potęg kolejnych liczb naturalnych
S(4)n=∑i=1n i4 = 1−(n+1)4+∑i=2n+1 i4=
=1−(n+1)4+∑i=1n (i+1)4 = 1−(n+1)4+∑i=1n (i4+4i3+6i2+4i+1) =
= 1−(n+1)4+S(4)n+4S(3)n+6S(2)n+4S(1)n+n
znając S(1)n=1+2+3+...+n
oraz S(2)n=12+22+32+...+n2
dostajemy wzór na
S(3)n=13+23+...+n3
i tak można robić dla dowolnej potęgi
można też zrobić tak
1k+2k+...+nk będzie wielomianem stopnia k+1
W(n)=a0nk+1+...+ak+1
W(0)=0, W(n+1)−W(n)=(n+1)k
np.
13+23+...+n3=a0n4+a1n3+a2n2+a3n
W(n+1)−W(n)=a0(4n3+6n2+4n+1)+a1(3n2+3n+1)+a2(2n+1)+a3=
=n3+3n2+3n+1
4a0=1
6a0+3a1=3
4a0+3a1+2a2=3
a0+a1+a2+a3=1
itd.
24 lis 14:03
jc: Można też zastosować dyskretny wzór Taylora.
0 1 9 36 100 kolejne sumy
1 8 27 64
7 19 37
12 18
6
24 lis 14:25