wyznacz współczynniki wielomianu
majeczka7: Bez wykonywania zbędnych obliczeń wyznacz współczynniki przy x
3 i x
2
(x
3 −2x
2+x−3)(x
2 +6x +3)
Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie, jak powinnam rozwiązywać tego typu zadania. Będę bardzo
wdzięczna
24 lis 12:11
Janek191:
3 x3 − 2*x2*6 x + x*x2 = 3 x3 − 12 x3 + x3 = −8 x3
=2 x2*3 + x*6 x −3*x2 = 6 x2 + 6 x2 −3 x2 = 9 x2
24 lis 12:28
majeczka7: A skąd się wzięły te liczby? W sensie jakby nie rozumiem co się tutaj powinno zrobić: jakie
liczny podstawić. Pomoże jeszcze ktoś?
24 lis 13:01
Jerzy:
Bierzesz pod uwagę tylko iloczyny tych jednomianów, które po wymnożeniu dają jednomian
stopnia trzeciego.
24 lis 13:04
kochanus_niepospolitus:
patrzysz na pierwszy nawias i pierwszy element:
x3 ... przez co (z drugiego nawiasu) musisz pomnożyć ten element aby uzyskać coś z x3 ?
przez +3
następny: −2x2 ... to mnożymy przez +6x
następny: +x ... to mnożymy przez +x2
następny: −3 ... tu przez nic ... nie da rady uzyskać x3
no i sprawdzamy jaki będzie współczynnik
analogicznie z x2
24 lis 13:10
Jerzy:
W drugim przypadku Janek191 nie ustrzegł sie pomyłki:
−2x2*3 + x*6x −3*x2 = − 3x2
24 lis 13:10
Janek191:
24 lis 13:14
Janek191:
Nie trafiłem w klawisz − ale w = "
24 lis 13:16